Na-Rodne kvote i ja

Na-Rodne kvote i ja

Baloons_newfrontiersmedia on flickr
Baloons_newfrontiersmedia on flickr

Da budem jasna, dok se god rod bude uzimao u obzir samo da se mjeri kvalitet, znanje i sposobnost žena, ja ću se zalagati da žene imaju ista prava koja ima svaki nesposoban muškarac, koji od početka svjeta može da se kandiduje, bude biran i bavi se politikom mandat za mandatom, bez dovođenja u pitanje njegove rodne sposobnosti ili pripadnosti.

Da je muški rod, kao rod, zakazao na svjetskoj političkoj sceni, kao i na našoj lokalnoj, trebalo bi svima nama biti jasno. Njihov rod neprestano vlada na svim mogućim političkim pozicijama u svakoj postojećoj zemlji. Gledajući stanje planete Zemlje, jasno je da muški rod to ne zna raditi!

Ako sagledamo sada našu lokalnu političku scenu, trenutni vladari (pišem u muškom rodu pošto su ono sto jesu: muški!) rade sve što onemogućava da stanovništvo dobije pristup jednom dostojanstvenijem životu. I NISAM SE NI DOTAKLA PITANJA PRAVA!

Tako da moja politička paradigma zvuči ovako: svaka nesposobna žena ima pravo da bude birana i administrira vlast u istoj mjeri kao svaki nesposoban muškarac, bez dovođenja u pitanje legitimitet njenog roda.

Dok pišem ovo shvatila sam (sinulo mi je) da Bosna i Hercegovina kao zemljia, koja fura legitmnost kao preduslov predstavljanja ovog ili onog naroda, stalno fula najosnovniji legitimitet, a to je rodni legitimitet.

Ali da se vratim na kvote. Javni život u Bosni Hercegovini je prirodno dodijeljen ženi uglavnom ako je estradni, a za sve ostalo, a posebno za javni politički život, ženski rod je rod nevidljivosti.  Kada uspije da izroni iz dubine kadrova političke partije žena kandidatkinja se odmah stavi pod lupu da bi se vagala, izvagala, procijenila.

Kada se žena pojavi na političkoj sceni svi pričaju: smije, ne smije, pogleda se njen FB profil, moral, reproduktivno stanje, majka – je li ili nije, udata – neudata, uzela ne uzela … kategorija ima mnogo ali nijedna se ne tiče njene ideologije, njene stranačke podloge.
Svaki komentar se tiče prvenstveno njenog roda, njene pripadnosti ženskom rodu i to se ispituje bez milosti, iznimno sarkastično i uglavnom rušilački.

Kad se muškarac javi na politčkoj sceni niko ne ispituje njegov rod. Je li smije – ne smije, udat – neudat, uzeo – ne uzeo …. kategorija ima mnogo, ali nijedna se ne tiče njegovog roda, njegove pripadnosti muškom rodu. Njegov rod se ne ispituje bez milosti, iznimno sarkastično i uglavnom rušilački.
Obrnuto, svaki komentar koji se tiče roda je za dobijanje bodova ukoliko opere suđe ili kada se vraća kući, ili ide na roditeljske sastanke ukoliko ima djecu.

Kada se muškarac odluči za politički život, svi komentaia se vrte oko njegove ideologije, stranačke podloge i naravno … šta će on uraditi za svoj narod.

Napomena: Pošto sam svjesna da ne postoje samo dva roda, u duhu jednake mogućnosti kvota nesposobnosti, smatram da bi ta ista trebala jednako biti podjeljena na tri (što je u skladu sa konstitutivnom i legitimnom BIH ali iz nekog drugog ugla koji sam imenovala: rodno-konstitutivni):

  • 1/3 nesposobni muskarci
  • 1/3 nesposobne žene
  • 1/3 nesposobne osobe koje sebe ne vide niti kao muško niti kao žensko

Pošto djeleći 100% (stopostotna kvota) na 3 daje 33,333333333, ja predlažem da se ta periodična razlika dodjeli trećoj rodno-konstitutivnoj kategoriji.

Svaka žena koja se odluči za javni politički život ima moju potpunu podršku. U svijetu patriarhata, u kojem živimo, boriću se za postizanje izborne kvote i postavljanje ministarstva kvota na svim našim mnogobrojnim nivoima vlasti koja će osigurati svakoj ženi podjednake mogućnosti da bude birana i da vlada (administrira moć u vlasti).

Ali to vrijedi za početak jedne političke ženske kariere. Kada bude birana ili dobije vlast, očekujem od te političarke da radi svoj posao, da poštuje zakon ili da ga mijenja kad ne valja, da ne bude korumpirana, da dâ ostavku kad pogriješi ili da se javno usprotivi svojoj partiji/stranci ili liderima stranke/partije kad rade ili kažu nešto što se protivi programu, etici i poštivanju biračkog tijela, stanovništva i građanstva.

Zbog toga: Kao feministica i građanka Sarajeva, koje se sjeća #SemihaBorovac, ubistva Denisa Mrnjavca, para potrošenih na prekrivanje Olomanke i zelenog trotoara u centru gradu … neću slaviti što je žena imenovana za ministricu ljudskih prava i izbjeglica BiH!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

we are only human *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.